Wijziging wet vanaf 1 februari 2022
Op 29 april 2020 werd een eerste actie ondernomen toen bepaald werd dat contracten die vanaf die datum gesloten werden met een KMO-schuldeiser, een overeengekomen betalingstermijn van maximaal 60 dagen mogen hebben. Legal News voegt daar nog aan toe dat “wanneer de overeenkomst tussen een KMO schuldeiser en een niet-KMO schuldenaar voorziet in een betalingstermijn die ingaat na de aanvaarding of verificatie van de conformiteit van de goederen of diensten, dan mag de aanvaardings- of verificatieprocedure volgens deze wet bovendien niet langer dan 30 dagen duren.”
De wettelijke valkuil hier is echter dat je als KMO aan minstens twee van de onderstaande voorwaarden moet voldoen:
- een jaarlijks gemiddelde van 50 werknemers;
- een jaaromzet, exclusief BTW, van 9 miljoen EUR, en
- een balanstotaal van 4,5 miljoen EUR.
(bron: Legal News)
Deze bepaling sluit heel wat bedrijven uit die hierdoor terugvielen op de wettelijke termijn van 30 dagen. De wetgever besloot daarom om de bescherming uit te breiden naar alle ondernemingen, zo kan er geen discussie zijn over groot of klein. De nieuwe wet legt de standaardtermijn vast op 30 dagen na ontvangst van de factuur en is maximaal te verlengen tot 60 dagen.
Slechts enkele sectoren – bepaald door de regering – kunnen de maximumtermijn verlengen in bijzondere gevallen. Om achterpoortjes te vermijden, zal het ook verboden zijn om de ontvangstdatum van een factuur contractueel vast te leggen. Bovendien mogen schuldeisers nu nalatigheidsintrest aanrekenen bij een late betaling.