E-invoicing verplicht vanaf 1 januari 2026

In een voortdurende inspanning om fraude te bestrijden, de btw-kloof te dichten en de efficiëntie van facturatieprocessen te verbeteren, heeft Minister van Financiën Vincent Van Peteghem onlangs een nieuw decreet aangekondigd dat digitale facturatie tussen btw-plichtige ondernemingen in België verplicht maakt.

Nood aan digitale facturatie

Het digitale tijdperk heeft niet alleen de manier waarop we communiceren en informatie delen veranderd, maar heeft ook een diepgaande impact gehad op de bedrijfsvoering. In de strijd tegen frauduleuze praktijken, de brede btw-kloof (het verschil tussen wat de overheid moet ontvangen en werkelijk ontvangt) en om administratieve processen te vereenvoudigen, heeft de overheid besloten digitale facturatie te verplichten.

Volgens het decreet moeten belastingsplichtige Belgische bedrijven nu elektronische facturen versturen en ontvangen. Dit omvat het gebruik van gestandaardiseerde formaten en protocollen die de nauwkeurigheid en veiligheid van de facturatieprocessen waarborgen.

E-invoicing kent vele voordelen

Hoewel deze verandering wellicht een aanpassing vergt voor bedrijven die nog niet volledig digitaal werken, biedt het decreet aanzienlijke voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is de vermindering van administratieve lasten en fouten. Digitale facturatie automatiseert het factureringsproces, waardoor de kans op menselijke fouten wordt geminimaliseerd.

  • Een snellere en efficiëntere verwerking en betaling van facturen, wat op zijn beurt de cashflow van bedrijven kan verbeteren. Door de verplichting om digitale facturen te gebruiken, bevordert de overheid ook de adoptie van moderne technologieën in bedrijven, waardoor ze concurrerender kunnen worden in een steeds digitalere zakelijke omgeving.
  • E-invoicing leidt tot aanzienlijke kostenreducties. Bedrijven besparen gemiddeld €3,24 per verzonden factuur en €5,77 per ontvangen factuur. Deze besparingen komen voort uit het elimineren van papier-, print- en verzendkosten, evenals de vermindering van handmatige verwerking. [bron: AccountancyVandaag]
  • Digitale opvolging: geen gedoe meer met geprintte facturen of post die verloren gaat, alles wordt online verstuurd en verwerkt.
  • Een kleinere ecologische voetafdruk: minder papierverbruik en fysiek transport.
  • Fiscale stimuli: de overheid ondersteunt KMO’s die hun facturatieproces willen digitaliseren met fiscale voordelen, zoals een investeringsaftrek van 20% voor digitale investeringen vanaf 2025 en een kostenaftrek van 120% voor factureringspakketten tussen 2024 en 2027.

De overheid heeft zich aangesloten bij het Europese PEPPOL-netwerk om deze stap te kunnen zetten. Na een eenmalige aansluiting, is de onderneming meteen verbonden met alle deelnemers in het netwerk. PEPPOL wordt ook door heel wat andere Europese landen gebruikt, wat internationale e-invoicing vergemakkelijkt.